Kandiller Kuran’da Geçiyor mu? Kandiller Dini Günler midir?

0
15.755 views

Bir şeyin dinden olup olmadığını anlamamız için öncelikle Kurʼanʼı Kerimʼden bize Allah tarafından emredilip edilmediğine ve Resulullah tarafından uygulanıp uygulanmadığına bakmamız gerekir. Eğer bu ikisi de varsa, yani Allah tarafından emredilmiş, Resulü tarafından da uygulanmışsa dindendir. Allahʼım emretmediği ve Resulün uygulamadığı bir şey ise dinden değildir. Dolayısıyla buradan hareketle ülkemizde meşhur olan beş kandil gecesi sırasıyla:
• Rebiulevvel ayının on ikinci gecesi Mevlid kandili,
• Recep ayının ilk Cuma gecesi Regaib Kandili,
• Recep Ayının yirmi yedinci gecesi Miraç kandili,
• Şaban ayının on beşinci gecesi Beraat kandili
• Ramazan ayının yirmi yedinci gecesi Kadir gecesidir.
Bu gecelerden hangisinin dinden olup olmadığını Kurʼanʼa ve Resulullahʼın uygulamasına bakarak anlamamız da kolay olur. Kurʼanʼı Kerimʼe baktığımızda Kadir gecesi ile ilgili müstakil bir sure olduğunu görüyoruz. Kurʼanʼı Kerimʼin 97. Kadir Suresinde Cenab-ı Hak Kadir gecesinden bahsetmekte, onun bin aydan daha hayırlı olduğunu bizlere öğretmektedir. Allah Resulü de Ramazan ayının son on gecesini hayatı boyunca daima diğer zamanlardan daha farklı bir şekilde değerlendirmiş, daha fazla ibadet etmiştir. Biz Müslümanlara da Ramazan ayının son on gecesini iyi değerlendirmemiz noktasında tavsiyelerde bulunmuştur. Dolayısıyla rahatlıkla söyleyebiliriz ki Kadir gecesi bugünkü manada kutlanıldığı gibi Kurʼan kaynaklı bir gecedir. Sadece Ramazan ayının son on günü içerisindeki hangi gece olduğu net bir şekilde açıklanmamıştır. İlla ki Ramazan ayının yirmi yedinci gecesidir gibi bir şey söyleyemeyiz ama Ramazan ayının son on gecesinde bu geceyi arayabiliriz.
Kadir gecesi dışındaki gecelere baktığımızda ise elimizde böyle net bir bilgi yok. Kadir gecesinden sonra hakkında zayıf da olsa delil bulunan gece Şaban ayının on beşinci gecesi olan Beraat gecesidir. Zayıf bir takım hadisler bulunmaktadır fakat Maliki fakihlerinden Ebubekir ibnul Arabiʼnin de isabetle belirttiği gibi bu hadislerin tamamı zayıftır ve bunlardan hiçbir şekilde bir hüküm çıkarılamaz. Zaten Resulullahʼın hayatında da bugünkü manada kutlanıldığı gibi bir Beraat gecesi kutlamasına da rastlanılmamaktadır. Bunun dışında Mevlid kandili Resulullahʼın doğum günü vesilesiyle kutlanan bir gecedir fakat ne kendisi ne hayattayken ne de vefatından sonra arkadaşları, ailesi böyle bir gece kutlamış değildir. Mevlid kandili ilk kez yaklaşık Hicretten 350 yıl sonra Mısırʼda Şii Fatımi Devleti döneminde kutlanmıştır. İlk kez o zaman ortaya çıkan bir şeyin dinden olması zaten mümkün değildir. Regaip kandili ile ilgili de aynı şey geçerlidir, Resulullah tarafından kutlanıldığına dair hiçbir veri yoktur, ashab-ı kiram da böyle bir geceyi kutlamamıştır. Çok daha sonra ortaya çıkmış bir kutlamadır. Recep ayının yirmi yedinci gecesinde kutlanan Miraç gecesi de Resulullah tarafından kutlanılmamış, ashab-ı kiram tarafından bilinmemiş çok sonraları ortaya çıkmış bir gecedir.
Netice itibariyle Kadir gecesi haricinde diğer kalan dört gece ibadet değil adettir. Nitekim Diyanet İslam Ansiklopedisinin Kandil Maddesinde de bu durum çok açık ve net bir şekilde belirtilmiştir. Dolayısıyla biz Müslümanlar olarak neyin ibadet neyin adet olduğunu bilmek ve ona göre davranmak gibi bir yükümlülük altındayız.

Dr. Yahya Şenol

WordPress › Hata